Brigita: “De persoon zelf, niet het hokje”

Brigita kijkt graag buiten kaders en is daarom actief in verschillende projecten. In een “Meidenproject” Bij Boshardt, een “Wijksafari” in Kanaleneiland, een kinderdialoog in Overvecht en in de voorbereiding een feestelijke dialoogbijeenkomst  in  Krachtstation Kanaleneiland met als titel Proef de verschillen. Brigita is via haar afstudeeronderzoek bij Utrecht in Dialoog terecht gekomen. Onder het motto Buiten het Kader ging ze op zoek naar hoe je een dialoog kunt starten over ‘beeldvorming van biculturele vrouwen’ . De opleiding Kunst en Economie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht heeft ze inmiddels afgerond. 

Buiten het Kader

‘Maar je spreekt heel goed Nederlands…’. Dit is slechts één van de vooroordelen waar biculturele vrouwen mee te maken krijgen. Door hun achternaam verwachten mensen dat ze een achterstand hebben. Ik was gedreven om dit onderwerp te nuanceren en koos ervoor de dialoogavond ‘Buiten het Kader’ te organiseren.

Tijdens deze avond werden perspectieven verrijkt met nieuwe inzichten. Bezoekers werden geïnspireerd door audiovisualisaties, dachten na over de vooroordelen en werden aangezet tot actie. Op die manier streef ik naar een inclusieve maatschappij. Ook geïnspireerd door mijn moeder met een biculturele achtergrond.

“Hokjes bestaan, maar laten we onszelf uitdagen om buiten het kader te kijken.”

Tool voor de toekomst van de stad

Na mijn onderzoek ben ik blijven plakken bij Utrecht in Dialoog. Ik organiseer en begeleid dialogen, maar we kijken ook voorbij de standaard dialoogvormen. Zo hebben we met BAK (Basis voor Actuele Kunst) Het Trappenhuis van de Stad georganiseerd over de toekomst van de stad en hebben we straatgesprekken met jongeren gevoerd bij de viering 100 jaar (vrouwen)kiesrecht. Daarvoor heb ik een tool ontwikkeld, waarmee jongeren op een makkelijke en speelse manier leren een dialoog te voeren. Zo gemakkelijk dat het op straat kan. De diverse dialoogvormen en doelgroepen maken het werk bij Utrecht in Dialoog interessant en uitdagend.”

Echt van elkaar leren

“De eerste dialoog die ik heb begeleid heeft gelijk impact op mij gehad. Natuurlijk was het een beetje spannend maar ik had een leuke tafel en we bespraken een mooi thema ‘erbij horen’. Aan het einde vertelde iedereen wat ze meenamen van het gesprek. Elke deelnemer kwam met een inzicht die ze van een andere persoon aan tafel hadden gekregen. Ik vond het bijzonder om te zien dat je binnen een vrij korte tijd echt van elkaar kunt leren. De dialoog heeft de perspectieven verrijkt.”

Waarom vind jij dialoog belangrijk?

“Door mijn onderzoek ben ik me meer bewust geworden van mijn eigen bubbel waarin ik leef. Ook ben ik mezelf meer gaan uitdagen om buiten de hokjes te denken. Hokjes zijn enorm functioneel voor de mens, maar het kan ook gevaarlijk zijn wanneer het vooroordelen veroorzaakt. Ik geloof dat als mensen de dialoog aangaan, zij zichzelf kunnen uitdagen om los van de hokjes te denken en om nieuwe perspectieven te krijgen. Er is niet één waarheid. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, maar neem de tijd om echt naar de ander te luisteren. Ga in gesprek met de persoon, niet met het hokje.”

Een breder perspectief krijgen

“Ik zie dialoog als een skill en geloof dat het voor iedereen heel waardevol is om deze skill goed te beheersen. Daarom is het zo super om nu jonge meiden in Kanaleneiland hierin te trainen. Dialoog moeten we niet voor lief nemen: we moeten de dialoog blijven waarderen en zien hoe je het ons verder kan brengen.”

“Ik denk dat er zo veel onderwerpen zijn om over te praten, het is zonde als die alleen in ons hoofd blijven zitten. Als je het met elkaar kunt delen, kun je een breder perspectief krijgen. In een tijd waarin polarisatie heel erg groeit, en waar er een ‘wij-versus-zij’ cultuur is, geloof ik dat er veel meer overeenkomsten zijn die niet gezien worden. Dialoog draagt bij aan minder polarisatie door de focus op de overeenkomsten in plaats van de verschillen.

Verder groeien

Met Utrecht in Dialoog zetten we goede stappen. Ik hoop daarom dat we blijven groeien, samen met partners. Dat doen we al en dat vind ik mooi te zien, maar we kunnen nog verder groeien. Diversiteit is zeker een sleutel tot succes en dat blijft een uitdaging, daarom zijn we op zoveel verschillende plekken en met verschillende partners actief. 

Ik vind het mooi om te zien dat zoveel mensen zich als vrijwilliger inzetten voor Utrecht in Dialoog, omdat ze dit zelf belangrijk vinden, en om te zien dat we echt iets kunnen betekenen.”

Reageren is niet mogelijk