Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Waarderend vragen & luisteren

ma 8 februari 2021, 19:30 - 22:00

|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

One event on za 23 oktober 2021 at 14:00

vragen en luisterenIn deze verdiepingsworkshop staan we stil bij de kunst van waarderend vragen en luisteren. We verkennen verschillende manieren van luisteren, verschillende soorten vragen en welke passen in welke fase van de dialoog. Je bereidt zelf een dialoogthema voor en bespreekt dit met anderen. Je oefent met elkaar, test het script en onderzoekt met elkaar wat het effect is van verschillende manieren van vragen en luisteren. De workshop is bedoeld voor dialoogbegeleiders die vaker dialogen hebben begeleid en de basistraining hebben gevolgd. Aanmelden is verplicht en kan via de rode knop.

Waarderende vragen en luisteren

Wat is voor jou belangrijk? Waar ben je trots op? Hoe heb je dat voor elkaar gekregen? En, hoe was het toen dat lukte? Vragen naar wat gelukt is, werkte, verlichting bracht in ervaringen is de basis voor het begeleiden van een waarderende dialoog. We focussen op waar we meer van willen, waar we blij van woorden, wat mogelijk is. Bij iedere fase passen andere vragen.

Utrecht in DialoogDe waarderende dialoogmethodiek is gebaseerd op de methode van waarderend onderzoek (Appreciative Inquiry). Je onderzoekt wat wél lukt, wat wél goed is gegaan, wat je kunt, wilt. Een waarderend gesprek gaat over wat je wél wil, en wat voor jou echt belangrijk is. Het delen van verschillende perspectieven en ervaringen biedt inzicht en inspireert om hiermee aan de slag te gaan.

Het is niet altijd eenvoudig om een dialoog op een waarderende manier te voeren, open en nieuwsgierig naar ervaringen en gebeurtenissen te luisteren en kijken, je eigen oordelen uit te stellen, een omslagpunt te vinden. We zijn gewend te focussen op problemen, daaraan te “werken”, aandacht te geven aan de dingen die beter kunnen. In deze workshop leer je wat je kunt doen en welke vragen helpen om openheid en ruimte te creëren, aan te zetten tot denken, een omslagpunt te vinden, beweging te brengen, vaste overtuigingen te verkennen, om ruimte te creëren en energie vrij te maken?

Wat werkt

In het begeleiden van een dialoog focus je op wat werkt, kansen en mogelijkheden, daar waar deelnemers goed in zijn, meer van willen, de veranderpotentie. We zoeken succesfactoren in persoonlijke verhalen en stimuleren dromen? Wat als dit vaker lukt, wat is dan anders, mogelijk en wat doe je dan? Welke concrete eerste stap kan jij zetten om dit te realiseren in de toekomst? Het stellen van de juiste vragen kan hierbij helpen. Bij iedere fase van de dialoog past een ander type vragen. Bij het onderzoeken van ervaringen nodigen we deelnemers uit om concrete alledaagse ervaringen beeldend en precies te beschrijven. We vragen de gebeurtenis feitelijk en chronologisch te beschrijven: “En wat gebeurde er toen?” In de droomfase nodigen we deelnemers uit hun ideaal beeldend en zintuiglijk te beschrijven: “Waar ben je, wat zie je, hoor je?”

Waarderend leren

De workshop is opgezet volgens de principes van waarderend leren (Appreciative Inquiry, kortweg AI). We leren met en van elkaar door ervaren, oefenen en reflectie. We oefenen met verschillende soorten vragen. We verkennen mogelijkheden om om te gaan met lastige situaties. Je wordt je bewust van jouw manier van dialoog begeleiden, vragen stellen. Je verkent en verruimt je mogelijkheden om de juiste vragen te stellen op het juiste moment, een dialoog op een inspirerende manier te begeleiden en om te gaan met lastige situaties. Je leert een thema uitwerken in kernvragen per fase.

Kosten

Gratis voor actief betrokken bewoners, vrijwilligers, studenten, met U-Pas en partners van Utrecht in Dialoog. 150 euro voor deelnemers vanuit bedrijven en andere organisaties. 50 euro voor deelnemers vanuit andere dialooginitiatieven. Graag overmaken op NL43 INGB 0007 6336 31 t.n.v. Stichting Utrecht in Dialoog o.v.v. de titel van de workshop/training. Op een andere manier betalen, een tegenprestatie leveren kan ook.

Gegevens

Datum:
ma 8 februari 2021
Tijd:
19:30 - 22:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,

Locatie

Zoom
Utrecht, Nederland + Google Maps

Reacties zijn gesloten.