
- Dit evenement is voorbij.
Wijkdialogen, de moeite waard
wo 27 januari 2021, 19:00 - 21:30
In deze workshop delen we wat we hebben geleerd in/over wijkdialogen in Lunetten, NoordOost, Leidsche Rijn en elders in en buiten de stad. Wat het deelnemers persoonlijk brengt en bijdraagt aan gemeenschapsvorming in buurten en wijken en een beter samenspel tussen bewoners, werkers en gemeente. We ontwerpen nieuwe dialogen die de moeite waard zijn voor deelnemers, actief betrokkenen, de gemeenschap en samenleving als geheel in het kader van de Buurtaanpak Erbij Horen. Voor iedereen die geinteresseerd is in wijkdialogen en hiermee aan de slag wil.
Agenda
19:00 Introductie en toelichting op Zoomgebruik (voor de liefhebbers)
19:30 Kennismaken, met elkaar en wijk/buurtdialogen
20:00 Ontwerp eigen wijk/buurtdialogen: ambities, thema’s en vragen (in breakoutrooms)
21:15 Oogsten, evalueren en vervolgafspraken
21:30 Afsluiten
Wijkdialogen, de moeite waard
In deze workshop verdiep je je kennis over de kracht van dialoog voor gemeenschapsvorming, werken met positieve energie. We staan stil bij eigen praktijkervaringen, wat werkt en nodig is om gemeenschap te versterken. Bij wat wijkdialogen de moeite waard maakt voor jou en betrokkenen persoonlijk, voor de gemeenschap, het initiatief en de samenleving als geheel. We ontdekken waar energie zit en wat positieve aandacht verdient. Op basis hiervan ontwerp je een aanpak voor bijvoorbeeld Noordoost, Lunetten of Leidsche Rijn om thema’s die leven verder te brengen en meer mensen te betrekken.
Wat is voor jou en jouw wijkgenoten belangrijk? Waar wil je dit jaar meer van? Bekijk wat dialogen zoal kunnen brengen.
- Welk werkend principes voor gemeenschapskracht verdient aandacht in jouw wijk?
Bekijk voor de workshop de video met een terugblik op 2020 en de plannen voor 2021 en lees het verslag van een eerdere workshop wijkdialogen.
Voor wie?
Werk je als actieve bewoner, ervaringsdeskundige, doener, vrijwilliger en/of werker graag met positieve energie dichtbij en talent in de buurt? Ken je de kracht van de waarderende dialoog in verbinding en verandering of ben je hier nieuwsgierig naar? Wil je bijdragen aan een sterke gemeenschap in jouw buurt/wijk of elders? Je bent van harte welkom.
Kosten
Gratis voor actief betrokken bewoners, vrijwilligers, studenten, met U-Pas en wijkpartners in Noordoost, Lunetten en Leidsche Rijn. Een vrijwillige bijdrage is altijd welkom. Graag overmaken op NL43 INGB 0007 6336 31 t.n.v. Stichting Utrecht in Dialoog o.v.v. de titel van Wijkdialogen. Op een andere manier betalen, een tegenprestatie leveren kan ook.
Wat is een wijkdialoog
Een wijkdialoog is een serie dialoogbijeenkomsten in een wijk waarin een groep bewoners ervaringen en idealen deelt, met en van elkaar leert en vervolgstappen zet om sterke buurten, dorpen, gemeenschappen te bouwen. Dat doen we vaak vanuit vertrouwde neutrale ontmoetingsplekken in de wijk: een buurtcentrum, cultuurcentrum, sportcentrum, bibliotheek, gezondheidscentrum, jongerencentrum, park of tuin. Of we maken een toer, een zwaankleefaan ontdekkingstocht langs verschillende ontmoetingsplekken in de wijk.
Een wijkdialoog is een open gesprek op gelijkwaardige basis tussen mensen die de buurt, wijk, mensen kennen, verbinden, naar elkaar omzien en elkaar verder helpen. Wijkgenoten delen ervaringen, verhalen en idealen, zien en horen verschillende perspectieven, ontdekken en leren wat wel werkt, gaan hiermee aan de slag en vormen een gemeenschap. Lees meer over wat een dialoog is en over het organiseren van een dialoogbijeenkomst.
Sterke wijkgemeenschappen bouwen
In de Buurtaanpak Erbij Horen werken we met wijk- en buurtdialogen aan sterke gemeenschappen in Leidsche rijn, Lunetten en Noordoost die bescherming bieden bij tegenslag, verlies en eenzaamheid. Dat doen we in de vorm van dialoogseries voor ontmoeting, contact, onderlinge hulp, burenhulp, zorg voor elkaar, mantelzorg, samen werken en leren, zingeving en meer. En om het vliegwiel van gemeenschapskracht in beweging te brengen als motor voor transformatie. In de wederopbouw, versterking en verbreding van wijk- en buurtgemeenschappen ligt in/na coronatijd een grote uitdaging. Je kunt hiervoor gebruik maken van buurtkaarten.
Verbeteren samenspel in de wijk
Dialogen zijn ook gericht op verandering van het samenspel tussen bewoners, professionals en gemeente. Bijvoorbeeld in onderzoek naar wat het brengt en vraagt als een wijkcoöperatie eigenaar is van buurtcentra, speeltuinen, groen en energie. Door ideeën die in de wijk leven zoals een Buurtacademie, Wijkleerhuis of Buurtgezichten in dialoog met wijkbewoners, werkers, ondernemers en gemeente uit te werken en met elkaar stil te staan bij wat een ieder bij kan dragen om tot resultaat te komen.
Samen leren en werken aan gemeenschapskracht
Met deze workshop faciliteren we samen leren en werken in en tussen wijken/buurten aan gemeenschapskracht, het delen en verdiepen van kennis en ervaring die in de focuswijken en elders in en buiten Utrecht is opgebouwd. De workshop is onderdeel van de Leergang Wijkdialoog.