Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Restodialoog Vrij zijn

wo 18 juli 2018, 17:30 - 20:00

€7

Op 18 juli organiseren we in samenwerking met Resto van Harte een dialoog over het thema Vrij zijn. 

Je bent welkom vanaf 17:30, dan begint het inspirerende voorprogramma. De dialoog en maaltijd zelf beginnen om 18:15 uur.

Vrijheid

We gaan in gesprek over vrij zijn, maar wat is dat nu eigenlijk? Het Van Dale Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal geeft de volgende definitie van vrijheid: “Onbelemmerdheid; vrijheid van beweging, van handeling. Het vrij-, niet-onderworpen- of afhankelijk-zijn als natie. Het kunnen gaan en staan waar men wil.” Toch zijn er vele interpretaties mogelijk. De ene omschrijft het als “zelf kunnen kiezen”, de ander als “ leven zonder opgelegde normen en waarden, niet meelopen met de rest, je niet aantrekken wat mensen van je denken.” en nog iemand anders als “de afwezigheid van angst”.

Wat betekent vrijheid voor jou? Waarom zou je vrij willen zijn? Wanneer ervaar je dat je vrij bent? Heeft vrijheid te maken met ‘jezelf zijn’, met je lichaam, gezondheid of je leeftijd? Heb je zelf invloed op je vrijheid? En wat doet het met een mens als hij of zij (opnieuw) vrijheid ervaart? De bekende Zuid-Afrikaanse activist Nelson Mandela beschreef vrijheid na zijn gevangenschap als volgt:

Om vrij te zijn gaat het niet zozeer om los te komen van de kettingen waarmee je vast zit, maar om te leven op een manier die anderen respecteert en de vrijheid van anderen vergroot.

Nog iets waar we bij kunnen stil staan, is het ideaal op vlak van vrijheid. Zou jij vrij(er) willen zijn? En wat heb je daarvoor nodig? Kan iedereen vrij zijn? Hoe zou het zijn als je altijd maar mocht doen en laten wat je wilde?  En hebben we vrijheid zelf in de hand?  Kunnen we zelf iets doen om een vrijer gevoel te beleven?

Over deze belevingen van vrij zijn gaan we graag in gesprek bij Resto van Harte Overvecht. Er kan tijdens de dialoog een lekkere driegangen maaltijd  gegeten worden die voorzien wordt door vrijwilligers. Voor de maaltijd vraagt Resto van Harte een bijdrage van €7,- , met U-pas €4,-. Dieetwensen (vlees/ vegetarisch/ allergieën) graag mailen naar d.hoekstra@restovanharte.nl.

Wat is een dialoog?

In een dialoog staat luisteren naar elkaar voorop. Je onderzoekt verschillende ervaringen, waar het voor jou om draait, deelt idealen en wat je kunt doen om die te realiseren. Als je met mensen met verschillende achtergronden ervaringen deelt, in dialoog gaat ontdek je andere werelden en worden nieuwe mogelijkheden zichtbaar. Je ontdekt verschillen, overeenkomsten en ruimte om vanuit je eigenheid richting te geven aan je leven. Iedereen komt aan bod en wordt gehoord. Je spreekt voor jezelf, denkt niet voor een ander en geeft geen advies.

Meer

Wat is een dialoog?
Wat is vrijheid? (column Ali Amghar)
Jouw vrijheid, mijn vrijheid (NPO januari 2015)
Maryan El Rahmouni over vrijheid
Utrechtse jongeren over vrijheid (muziekvideo)

Gegevens

Datum:
wo 18 juli 2018
Tijd:
17:30 - 20:00
Kosten:
€7
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, ,
www.restovanharte.nl

Locatie

ZIMIHC Stefanus theater
Braziliedreef 2
Utrecht, Nederland
+ Google Maps

Reacties zijn gesloten.