Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Terwijde: Vrij zijn

do 14 mei 2020, 10:00 - 13:00

Gratis

 

Op donderdag 14 mei van 10.00 tot 13.00 uur vindt bij Huiskamer Hof ’t Spoor in Terwijde een dialoog plaats over ‘Vrij zijn’. Voel jij je vrij om te kiezen waar je bij wilt horen? En waar ligt de grens tussen ‘erbij horen’ en ‘vrij zijn’?

De dialoog is onderdeel van de serie ‘Erbij horen’, georganiseerd in samenwerking met DOCK Utrecht. In elke dialoog wisselen we vanuit een andere invalshoek van gedachten over vragen rondom ‘erbij horen’. ‘Erbij horen’ is in 2020 ook het jaarthema van Utrecht in Dialoog.

Aansluitend aan de dialoog kun je deelnemen aan de gezamenlijke lunch. Deelname is gratis. Je kunt je aanmelden via de rode knop.

Erbij horen in vrijheid

In Nederland hebben we het geluk dat we in grote vrijheid kunnen leven. Je bent vrij om je mening te uiten, om te geloven wat je wilt geloven en om te kiezen waar je bij wilt horen. Die vrijheid is niet vanzelfsprekend, bijvoorbeeld op plekken waar oorlog is. Dan bepalen anderen of de omstandigheden met wie je wel of juist niet omgaat. Heb jij je ooit niet vrij gevoeld om ergens bij te mogen horen? Hoe kwam dat? En hoe vrij voel je je nu? Heb je het gevoel dat je de vrijheid hebt om te beslissen of je je verbindt met de mensen om je heen en in de gemeenschap waar je woont?

Ook als je wel vrij bent om je aan te sluiten bij wie je wilt kan ‘erbij horen’ een keerzijde hebben. Gezien en gewaardeerd willen worden maakt je kwetsbaar. Als je te veel opgaat in het verlangen ergens bij te horen, kun je jezelf en daarmee je vrijheid verliezen. Je raakt dan bijvoorbeeld helemaal in de ban van je partner en je vergeet wie je zelf bent en wat je wilt. Of je raakt verzeild in een vriendengroep waarin je je je eigenlijk niet op je gemak voelt. Wat zijn jouw ervaringen met de balans tussen ‘erbij horen’ en ‘vrij zijn’? Zijn er grenzen aan je verlangen om ergens bij te willen horen? Hoor je ergens echt bij als je niet jezelf kunt zijn? Hoe vrij voel jij je bij de mensen met wie je omgaat? Wat heb je nodig om je tegelijk verbonden én vrij te voelen? Wat is je ideaalbeeld en wat kun je doen om dat dichterbij te brengen?

Met elkaar in gesprek

In Huiskamer Hof ’t Spoor gaan buurtgenoten regelmatig met elkaar in dialoog over verschillende thema’s. In een dialoog ga je werkelijk met elkaar in gesprek. Je spreekt vanuit jezelf en stelt jezelf open voor het verhaal van de ander. Het gaat om aandachtig luisteren naar elkaars ervaringen, niet om de ander overtuigen van jouw eigen standpunt. Je onderzoekt met elkaar waar het om gaat, je deelt toekomstdromen en wat je kunt doen om die dichterbij te halen. De gesprekken vinden plaats aan dialoogtafels van 6 tot 8 personen onder begeleiding van door Utrecht in Dialoog getrainde dialoogbegeleiders. Iedereen komt aan bod, wordt gehoord en is van harte welkom.

Meer

Wat is een dialoog
Huiskamer Hof ’t Spoor

Gegevens

Datum:
do 14 mei 2020
Tijd:
10:00 - 13:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , , , , , ,

Locatie

Hof ’t Spoor
Operettelaan 629 3543BR + Google Maps

Organisatoren

DOCK
Utrecht in Dialoog