Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Verhalen van de straat: Band met anderen

di 22 december 2020, 19:30 - 21:30

In de Week van Sint Maarten zijn we gestart met een serie gesprekken rond verhalen van de straat: filmportretten van Utrechtse (ex-)daklozen in de stoel van kapper Tom. Tom is nieuwsgierig naar de verhalen van de straat. Zijn opa leefde op straat. Hij wil luisteren naar wat daklozen te vertellen hebben.

In deze vierde dialoog van de serie bekijken we het videoportret van Willem. Na het bekijken van de film praten we in kleine groepen online na over wat ons raakt in de film, over wat we zelf hebben meegemaakt en in de toekomst nog willen.

Ben je benieuwd naar wat Tom & Willem te vertellen hebben? Wil je eigen ervaringen delen en luisteren naar die van anderen? Meld je aan via de rode knop en doe mee! De gesprekken vinden plaats via zoom.

Het verhaal van Willem

Willem is dakloos geraakt door verslaving. Hij had het niet van een vreemde: zijn vader lustte ook wel een borrel. Toen hij 19 was, overleed zijn vader. Met zijn moeder had hij niet zo’n goede band. Zij verweet hem de dood van zijn vader en liet hem in zijn dakloze tijd gewoon op straat staan. Toen hij eenmaal een huis in Zeist had, moest hij erg wennen. Zo sliep hij twee jaar lang niet in het bed, omdat hij altijd een bankje gewend was. Ook rijdt hij uit eenzaamheid ’s nachts nog weleens naar Utrecht. “Als dakloze kunnen ze iemand van de straat naar een huis brengen, maar ze kunnen niet de straat naar het huis brengen.”

Band met anderen

We bekijken de video en gaan met elkaar in gesprek over ‘De band met anderen’. Wat raakt je in het portret van Willem? Zouden jouw ouders je ook zomaar op straat laten staan? Of voel je je gedragen door je omgeving? En herken je het dat je je thuis kunt voelen buiten je eigen huis door de anderen die daar zijn? Bij wie voel jij je thuis? Hoe belangrijk is sociaal contact voor jou? Voel je vaak een echte band met anderen? Vertel ons er alles over! We delen onze ervaringen en luisteren naar die van anderen. Wat heb je meegemaakt, zou je nog graag willen en ga je doen? Iedereen is van harte welkom!

Hoe werkt een online dialoog?

  • Een online dialoog is een samenspraak, een gesprek over zaken die meer mensen bezighouden. Je luistert aandachtig naar elkaars persoonlijke ervaringen, onderzoekt en verdiept een thema en komt met elkaar tot een breder en dieper inzicht.
  • Je kunt je aanmelden voor een evenement via de rode knop en ontvangt dan een mail met een inloglink en wachtwoord waarmee je toegang krijgt tot de ruimte op internet waar het evenement plaatsvindt.
  • Voor de online gesprekken maken we gebruik van Zoom. Heb je hulp nodig bij het online komen met Zoom? Geef dit aan op het inschrijfformulier en kom een half uurtje eerder.
  • Na de gezamenlijke introductie gaan we in groepen van 4 tot 6 personen in ‘breakoutrooms’ in dialoog. Een dialoogbegeleider begeleidt het gesprek.

Lees hier meer over het gebruik van Zoom >>>

Lees hier meer over wat een dialoog is >>>

Meer verhalen van de straat

Tom Deux (barbier, 30) en Wieke Kapteijns (filmmaker, 30) hebben de afgelopen twee jaar met veel liefde gewerkt aan een reeks filmportretten waarbij Tom (ex)daklozen knipt in de stad Utrecht. Het resultaat is een reeks bijzondere verhalen en intieme inkijkjes in levens tijdens de intimiteit van een knipbeurt. In de kappersstoel ontmoeten we Martin (Thuis)Wilma (Beter dan thuis)Dennis (Hulp vragen en krijgen),  Willem (Band met anderen) en Dimitri (Opnieuw beginnen). Soms met een lach, soms met een traan. In deze serie bekijken we iedere keer een videoportret en gaan daarna in dialoog met elkaar. We delen wat ons hierin raakt, onze eigen verhalen, hoop voor de toekomst en wat we hiervoor doen.

Gegevens

Datum:
di 22 december 2020
Tijd:
19:30 - 21:30
Evenement Categorie:

Locatie

Zoom
Utrecht, Nederland

Reacties zijn gesloten.