Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Verhalen van de straat: Thuis

di 10 november 2020, 10:00 - 12:00

In de week van Sint Maarten starten we een serie gesprekken rond verhalen van de straat: Filmportretten van Utrechtse (ex)daklozen in de stoel van kapper Tom. Tom is nieuwsgierig naar de verhalen van de straat. Zijn opa leefde op straat. Hij wil luisteren naar wat daklozen te vertellen hebben. We starten de serie met het portret van Martin die zijn huis deelt met Faith de kat. Na het bekijken van de film praten we in kleine groepen online na over wat ons raakt in de film, over wat we zelf hebben meegemaakt en in de toekomst nog willen. Ben je benieuwd naar wat Tom & Martin te vertellen hebben? Wil je eigen ervaringen delen en luisteren naar die van anderen? Meld je aan via de rode knop en doe mee! De gesprekken vinden plaats via zoom.

Het verhaal van Martin

Martin ontmoette Lijda in de nachtopvang in Utrecht en drie maanden na het schrijven van een liefdesbrief vraagt hij haar ten huwelijk.  ‘Als je een vent bent laat je je vrouw niet op straat staan’. Toen Lijda ziek en Martin mantelzorger werd kwam Faith, de kat langs om te blijven. Zijn redding want sinds Lijda in de verzorging is ‘is zo’n grote woning stil en alleen”. In de toekomst wil Martin weer een beetje rondtrekken en fotograferen, dingen vast leggen die mensen normaal gesproken niet zien. Lijda is inmiddels overleden.

Waar ben jij Thuis?

We bekijken de video en gaan met elkaar in gesprek over Thuis? Wat raakt je in de video met Tom & Martin en wat betekent ‘Thuis’ voor jou? Denk je aan alleen zijn, stilte, rust, liefde, samen zijn, gezien worden, voor elkaar zorgen, contact, rondtrekken of aan iets heel anders? Waar voel jij je thuis? We delen onze ervaringen en luisteren naar die van anderen. Wat heb je meegemaakt, zou je nog graag willen en ga je doen? Iedereen is van harte welkom!

Hoe werkt een online dialoog?

  • Een online dialoog is een samenspraak, een gesprek over zaken die meer mensen bezighouden. Je luistert aandachtig naar elkaars persoonlijke ervaringen, onderzoekt en verdiept een thema en komt met elkaar tot een breder en dieper inzicht.
  • Je kunt je aanmelden voor een evenement via de rode knop en ontvangt dan een mail met een inloglink en wachtwoord waarmee je toegang krijgt tot de ruimte op internet waar het evenement plaatsvindt.
  • Voor de online gesprekken maken we gebruik van Zoom. Heb je hulp nodig bij het online komen met Zoom? Geef dit aan op het inschrijfformulier en kom een half uurtje eerder.
  • Na de gezamenlijke introductie gaan we in groepen van 4 tot 6 personen in ‘breakoutrooms’ in dialoog. Een dialoogbegeleider begeleidt het gesprek.

Lees hier meer over het gebruik van Zoom >>>

Lees hier meer over wat een dialoog is >>>

Meer verhalen van de straat

Tom Deux (barbier, 30) en Wieke Kapteijns (filmmaker, 30) hebben de afgelopen twee jaar met veel liefde gewerkt aan een reeks filmportretten waarbij Tom (ex)daklozen knipt in de stad Utrecht. Het resultaat is een reeks bijzondere verhalen en intieme inkijkjes in levens tijdens de intimiteit van een knipbeurt. In de kappersstoel ontmoeten we Martin (Thuis)Wilma (Beter dan thuis)Dennis (Hulp vragen en krijgen)Willem (Band met anderen) en Dimitri (Opnieuw beginnen). Soms met een lach, soms met een traan. In deze serie bekijken we iedere keer een videoportret en gaan daarna in dialoog met elkaar. We delen wat ons hierin raakt, onze eigen verhalen, hoop voor de toekomst en wat we hiervoor doen.

Gegevens

Datum:
di 10 november 2020
Tijd:
10:00 - 12:00
Evenement Categorie:

Locatie

Utrecht, Nederland