Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Verhalen van de straat: Opnieuw beginnen

di 12 januari 2021, 10:00 - 12:00

In de Week van Sint Maarten zijn we gestart met een serie gesprekken rond verhalen van de straat: filmportretten van Utrechtse (ex-)daklozen in de stoel van kapper Tom. Tom is nieuwsgierig naar de verhalen van de straat. Zijn opa leefde op straat. Hij wil luisteren naar wat daklozen te vertellen hebben.

In deze laatste dialoog van de serie bekijken we het videoportret van Dimitri en gaan we in gesprek over Opnieuw beginnen. Na het bekijken van de film praten we in kleine groepen online na over wat ons raakt in de film, over wat we zelf hebben meegemaakt en in de toekomst nog willen.

Ben je benieuwd naar wat Tom & Dimitri te vertellen hebben? Wil je eigen ervaringen delen en luisteren naar die van anderen? Meld je aan via de rode knop en doe mee! De gesprekken vinden plaats via zoom.

Het verhaal van Dimitri

Dimitri is anderhalf jaar in Nederland, komt uit Krakau, heeft in Rusland en Polen gestudeerd en had een marinebedrijf in de Oekraine. Toen de oorlog kwam en banken werden gesloten was zijn geld en woning weg. Hij staat nu bij de Albert Heijn op de Oudenoord en verkoopt daar de straatkrant om zijn opleiding, boeken en trein te kunnen betalen. “Soms zijn de mensen aardig.” Dimitri wil lasser worden bij een havenbedrijf in Rotterdam want “een lasser is altijd nodig”. Hij slaapt met een collega in een tent want “samen is vrolijk”. s Avonds leert hij de Nederlandse taal en leest technische boeken. Hij wil zijn certificaat als lasser halen, een huis en trouwen. Dimitri wil niet alleen blijven.

Elders opnieuw beginnen

We bekijken de video en gaan met elkaar in gesprek over ‘Opnieuw beginnen’. Wat raakt je in het portret van Dimitri? Ben jij wel eens alles kwijt geraakt of elders opnieuw begonnen? Hoe was dat, waar werd jij vrolijk van en wat heeft het gebracht? Verlang je er naar om elders opnieuw te beginnen? Naar een huis, getrouwd zijn of iets heel anders? We delen onze ervaringen en luisteren naar die van anderen. Wat heb je meegemaakt, zou je nog graag willen en ga je doen? Iedereen is van harte welkom!

Hoe werkt een online dialoog?

  • Een online dialoog is een samenspraak, een gesprek over zaken die meer mensen bezighouden. Je luistert aandachtig naar elkaars persoonlijke ervaringen, onderzoekt en verdiept een thema en komt met elkaar tot een breder en dieper inzicht.
  • Je kunt je aanmelden voor een evenement via de rode knop en ontvangt dan een mail met een inloglink en wachtwoord waarmee je toegang krijgt tot de ruimte op internet waar het evenement plaatsvindt.
  • Voor de online gesprekken maken we gebruik van Zoom. Heb je hulp nodig bij het online komen met Zoom? Geef dit aan op het inschrijfformulier en kom een half uurtje eerder.
  • Na de gezamenlijke introductie gaan we in groepen van 4 tot 6 personen in ‘breakoutrooms’ in dialoog. Een dialoogbegeleider begeleidt het gesprek.

Lees hier meer over het gebruik van Zoom >>>

Lees hier meer over wat een dialoog is >>>

Meer verhalen van de straat

Tom Deux (barbier, 30) en Wieke Kapteijns (filmmaker, 30) hebben de afgelopen twee jaar met veel liefde gewerkt aan een reeks filmportretten waarbij Tom (ex)daklozen knipt in de stad Utrecht. Het resultaat is een reeks bijzondere verhalen en intieme inkijkjes in levens tijdens de intimiteit van een knipbeurt. In de kappersstoel ontmoeten we Martin (Thuis)Wilma (Beter dan thuis)Dennis (Hulp vragen en krijgen),  Willem (Band met anderen) en Dimitri (Opnieuw beginnen) Soms met een lach, soms met een traan. In deze serie bekijken we iedere keer een videoportret en gaan daarna in dialoog met elkaar. We delen wat ons hierin raakt, onze eigen verhalen, hoop voor de toekomst en wat we hiervoor doen.

Gegevens

Datum:
di 12 januari 2021
Tijd:
10:00 - 12:00
Evenement Categorie:

Locatie

Zoom
Utrecht, Nederland

Reacties zijn gesloten.