Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Verhalen van de straat: Hulp vragen en krijgen

di 8 december 2020, 10:00 - 12:00

In de week van Sint Maarten we gestart met een serie gesprekken rond verhalen van de straat: filmportretten van Utrechtse (ex-)daklozen in de stoel van kapper Tom. Tom is nieuwsgierig naar de verhalen van de straat. Zijn opa leefde op straat. Hij wil luisteren naar wat daklozen te vertellen hebben.

In deze derde dialoog van de serie bekijken we het videoportret van Dennis. Na het bekijken van de film praten we in kleine groepen online na over wat ons raakt in de film, over wat we zelf hebben meegemaakt en in de toekomst nog willen.

Ben je benieuwd naar wat Tom & Dennis te vertellen hebben? Wil je eigen ervaringen delen en luisteren naar die van anderen? Meld je aan via de rode knop en doe mee! De gesprekken vinden plaats via zoom.

Het verhaal van Dennis

Bij Dennis liep het sociaal niet zo lekker. Hij kon zijn gedachten niet goed in toom houden en dan hielp gamen. Zijn ouders, moeder en stiefvader, wilde hij niet te veel belasten, die hadden genoeg aan hun hoofd. Daarom ging hij vroeg bij zijn ouders weg.

Hij was ongelukkig, gestresst en kwam in schulden terecht. Soms sliep hij buiten of bij vrienden op de bank. Toen hij eindelijk tijdelijk een eigen woonruimte had, kreeg hij een psychose. Hij was in de war, hoorde stemmen en vernielde zijn kamer. Zijn vrienden vingen hem goed op en hij was in staat hulp te vragen. Nu houdt hij zich veel bezig met positief denken. Dat werkt en gelukkig heeft hij nu een huisje.

Hulp krijgen en vragen

We bekijken de video en gaan met elkaar in gesprek over ‘hulp krijgen en vragen’. Wat raakt je in de video van Dennis en wat betekent hulp krijgen of vragen voor jou? Wat en wie helpt jou? Kan je en durf je hulp te vragen? En aan wie kan je dat wel en niet vragen? Belast je anderen als je hulp vraagt of valt dat wel mee? Heeft iemand jou wel eens om hulp gevraagd? We delen onze ervaringen en luisteren naar die van anderen. Wat heb je meegemaakt? Wat zou je nog graag willen en wat ga je doen? Iedereen is van harte welkom!

Hoe werkt een online dialoog?

  • Een online dialoog is een samenspraak, een gesprek over zaken die meer mensen bezighouden. Je luistert aandachtig naar elkaars persoonlijke ervaringen, onderzoekt en verdiept een thema en komt met elkaar tot een breder en dieper inzicht.
  • Je kunt je aanmelden voor een evenement via de rode knop en ontvangt dan een mail met een inloglink en wachtwoord waarmee je toegang krijgt tot de ruimte op internet waar het evenement plaatsvindt.
  • Voor de online gesprekken maken we gebruik van Zoom. Heb je hulp nodig bij het online komen met Zoom? Geef dit aan op het inschrijfformulier en kom een half uurtje eerder.
  • Na de gezamenlijke introductie gaan we in groepen van 4 tot 6 personen in ‘breakoutrooms’ in dialoog. Een dialoogbegeleider begeleidt het gesprek.

Lees hier meer over het gebruik van Zoom >>>

Lees hier meer over wat een dialoog is >>>

Meer verhalen van de straat

Tom Deux (barbier, 30) en Wieke Kapteijns (filmmaker, 30) hebben de afgelopen twee jaar met veel liefde gewerkt aan een reeks filmportretten waarbij Tom (ex)daklozen knipt in de stad Utrecht. Het resultaat is een reeks bijzondere verhalen en intieme inkijkjes in levens tijdens de intimiteit van een knipbeurt. In de kappersstoel ontmoeten we Martin (Thuis)Wilma (Beter dan thuis)Dennis (Hulp vragen en krijgen),  Willem (Band met anderen) en Dimitri (Opnieuw beginnen). Soms met een lach, soms met een traan. In deze serie bekijken we iedere keer een videoportret en gaan daarna in dialoog met elkaar. We delen wat ons hierin raakt, onze eigen verhalen, hoop voor de toekomst en wat we hiervoor doen.

Gegevens

Datum:
di 8 december 2020
Tijd:
10:00 - 12:00
Evenement Categorie:

Locatie

Zoom
Utrecht, Nederland