Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Verhalen van de straat: Beter dan thuis

di 24 november 2020, 10:00 - 12:00

In de week van Sint Maarten zijn we gestart met een serie gesprekken rond verhalen van de straat: filmportretten van Utrechtse (ex-)daklozen in de stoel van kapper Tom. Tom is nieuwsgierig naar de verhalen van de straat. Zijn opa leefde op straat. Hij wil luisteren naar wat daklozen te vertellen hebben.

Op 25 november is de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. In deze tweede dialoog van de serie bekijken we daarom het videoportret van Wilma: een lieve oma die een leven vol mishandeling achter zich heeft. Na het bekijken van de film praten we in kleine groepen online na over wat ons raakt in de film, over wat we zelf hebben meegemaakt en in de toekomst nog willen.

Ben je benieuwd naar wat Tom & Wilma te vertellen hebben? Wil je eigen ervaringen delen en luisteren naar die van anderen? Meld je aan via de rode knop en doe mee! De gesprekken vinden plaats via zoom.

Het verhaal van Wilma

Wilma groeit op in een groot gezin waarin mishandelingen aan de orde van de dag zijn. Op haar vijftiende wordt ze in een kindertehuis geplaatst, wat voor haar voelt als een nieuw begin. “Het was er beter dan thuis”, zegt ze. Helaas vormen mishandelingen ook daarna nog lang een rode draad in haar leven. Het resulteert is een leven op straat, berooid en verslaafd. Wilma weet op een heldere manier te verwoorden wat veel daklozen met zich meedragen: een rampzalige en traumatische jeugd is vaak de oorzaak van het dakloze leven. Maar Wilma laat ook zien hoe ze zich heeft ontworsteld aan haar verleden en hoe ze kan zijn waar ze het best in is: een lieve oma.

Beter dan thuis

We bekijken de video en gaan met elkaar in gesprek over ‘beter dan thuis’ Wat raakt je in de video met Tom & Wilma en wat betekent thuis voor jou? Wat is voor jou beter dan thuis? Wat heb je nodig om thuis te kunnen zijn? Is dat veiligheid, rust, vrede, jezelf kunnen zijn, binnen zijn? Of juist rondtrekken of iets heel anders? We delen onze ervaringen en luisteren naar die van anderen. Wat heb je meegemaakt? Wat zou je nog graag willen en wat ga je doen? Iedereen is van harte welkom!

Hoe werkt een online dialoog?

  • Een online dialoog is een samenspraak, een gesprek over zaken die meer mensen bezighouden. Je luistert aandachtig naar elkaars persoonlijke ervaringen, onderzoekt en verdiept een thema en komt met elkaar tot een breder en dieper inzicht.
  • Je kunt je aanmelden voor een evenement via de rode knop en ontvangt dan een mail met een inloglink en wachtwoord waarmee je toegang krijgt tot de ruimte op internet waar het evenement plaatsvindt.
  • Voor de online gesprekken maken we gebruik van Zoom. Heb je hulp nodig bij het online komen met Zoom? Geef dit aan op het inschrijfformulier en kom een half uurtje eerder.
  • Na de gezamenlijke introductie gaan we in groepen van 4 tot 6 personen in ‘breakoutrooms’ in dialoog. Een dialoogbegeleider begeleidt het gesprek.

Lees hier meer over het gebruik van Zoom >>>

Lees hier meer over wat een dialoog is >>>

Meer verhalen van de straat

Tom Deux (barbier, 30) en Wieke Kapteijns (filmmaker, 30) hebben de afgelopen twee jaar met veel liefde gewerkt aan een reeks filmportretten waarbij Tom (ex)daklozen knipt in de stad Utrecht. Het resultaat is een reeks bijzondere verhalen en intieme inkijkjes in levens tijdens de intimiteit van een knipbeurt. In de kappersstoel ontmoeten we Martin (Thuis)Wilma (Beter dan thuis)Dennis (Hulp vragen en krijgen),  Willem (Band met anderen) en Dimitri (Opnieuw beginnen). Soms met een lach, soms met een traan. In deze serie bekijken we iedere keer een videoportret en gaan daarna in dialoog met elkaar. We delen wat ons hierin raakt, onze eigen verhalen, hoop voor de toekomst en wat we hiervoor doen.

Gegevens

Datum:
di 24 november 2020
Tijd:
10:00 - 12:00
Evenement Categorie:

Locatie

Zoom
Utrecht, Nederland

Reacties zijn gesloten.