Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Ubuntu workshop Kansen

zo 8 juli 2018, 14:00 - 17:00

Zondagmiddag 8 juli van 14 tot 17 uur kun je kennismaken met de mogelijkheden van de Ubuntu-dialoog rond het thema Kansen. Iedereen is welkom, ongeacht de kansen die je krijgt, hebt of geeft. 

Ubuntu is een Afrikaanse dialoogmethode om mensen met uiteenlopende posities in de samenleving met elkaar in gesprek te brengen, en de collectieve wijsheid te vergroten. Door ieders wijsheid te onderzoeken, leren we elkaar beter begrijpen en komen we tot meer collectieve wijsheid.

In de workshop maken we kennis met de Ubuntudialoog, onderzoeken we het thema Kansen en de mogelijkheden van het Ubuntugesprek. We starten met een toelichting op de methodiek, we ervaren een verkorte Ubuntu-dialoog en reflecteren met elkaar op onze ervaringen. Je kunt je aanmelden via de rode knop.

Kansen


Niet iedereen heeft van huis uit hetzelfde mee gekregen, dezelfde kansen gehad. Welke kans heb jij als kind gekregen, gezien, ontdekt en kunnen pakken? Wat heb je hierover meegekregen van de volwassenen om je heen? Welke mogelijkheden heb je gebruikt, hoe hebben anderen daarbij geholpen? En wat leert dit over hoe je (nieuwe) kansen kunt krijgen, ontdekken, zien en pakken? En hoe je deze kunt creëren, doorgeven aan anderen? Tot welke inzichten en wijsheid leidt dit?

Wat is een Ubuntugesprek

Het ubuntugesprek is een gespreksvorm waarbij de deelnemers op zoek gaan naar de gezamenlijke (collectieve) wijsheid rondom een bepaald thema of gespreksonderwerp. In de gespreksvorm wordt er vanuit gegaan dat ieder vanuit een eigen uniek perspectief zijn eigen wijsheid inbrengt, die ons allen een stap verder
kan brengen. De Ubuntu filosofie komt uit Zuid-Afrika en gaat er vanuit dat je iemand bent door de anderen om je heen: ‘Ik ben omdat wij zijn’ (en wat je bijdraagt aan de gemeenschap).

Stappen in het gesprek

Het Ubuntugesprek kent vijf stappen.

1. Gezamenlijk thema bepalen op basis van een kwestie als gezamenlijk verband.
2. Uit welke kano kom je? Uit welke stam, welk familieverband? Welke waarden heb je meegekregen? Verhalen delen en de moraal van het verhaal om je heen zoeken.
3. Herijken van de startvraag met de kleur/focus die zich opdringt.
4. Delen ervaringen, verhalen en inzichten rond de herijkte vraag. Onderzoeken betekenis van verhalen en ordenen.
5. Oogsten en afronden. Gezamenlijke wijsheden en nieuwe inzichten benoemen.

Praktisch

Prijs: Voor deze tryout vragen we een bijdrage van € 5- tot € 25, afhankelijk van je mogelijkheden.
De workshop wordt verzorgd in samenwerking met het Ubuntuhuis door Annelies Neutel en Renia Mers.

Meer

Ubuntu-dossier (Filosofie Magazine)

Gegevens

Datum:
zo 8 juli 2018
Tijd:
14:00 - 17:00
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, ,

Locatie

Grytte Maliebaan45
Maliebaan 45
Utrecht, 3581CD
Bekijk de site van Locatie

Reacties zijn gesloten.