Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Training Ubuntugesprek

zo 8 december 2019, 14:00 - 17:00

In deze workshop leer je een Ubuntu-gesprek begeleiden. De workshop is voor deelnemers die al eerder hebben deelgenomen aan Ubuntugesprekken.

In de workshops wordt ingegaan op de methode van het Ubuntugesprek, de uitgangsprincipes en de rol van de begeleider. Je krijgt tips om de verschillende stappen te begeleiden en op onderdelen kun je zelf oefenen.

Als je je aanmeld kun je aangeven welk thema je voorkeur heeft om mee te oefenen.

Doel van een Ubuntugesprek

Maliebaan, UbuntuUbuntu is een Afrikaanse filosofie en dialoogmethode om mensen met uiteenlopende posities in de samenleving met elkaar in gesprek te brengen, en de collectieve wijsheid te vergroten. De Ubuntu filosofie gaat er vanuit dat je iemand bent door de anderen om je heen: ‘Ik ben omdat wij zijn’. Het Ubuntugesprek is een gespreksvorm waarbij de deelnemers op zoek gaan naar de gezamenlijke (collectieve) wijsheid rondom een bepaald thema of gespreksonderwerp. Er wordt vanuit gegaan dat ieder vanuit een eigen, uniek perspectief zijn eigen wijsheid inbrengt, die alle deelnemers een stap verder kan brengen. Belangrijk verschil met andere dialoogmethoden is dat je start met de ‘kanovraag’: wat heb je van huis uit meegekregen rond dit thema? Een Ubuntu-gesprek wordt in duo’s begeleid zodat iedereen aan het gesprek mee kan doen, zijn wijsheid kan inbrengen.

Deelnemen Ubuntugesprekken

In het Ubuntuhuis kun je kennis kunnen maken met de gespreksmethode van Ubuntugesprek. Wil je een Ubuntudialoog leren gebruiken maar heb je nog geen Ubuntugesprek meegemaakt? Schrijf je dan eerst in voor een van de komende Ubuntugesprekken. In de training leer je zelf Ubuntugesprekken te gaan gebruiken en begeleiden.

Stapstenen

Een Ubuntugesprek bestaat uit verschillende stappen.

Stap 1 Context creëren
Als begeleider heb je hierin een belangrijke rol. Je creëert mede de context die iedereen in de groep met elkaar verbindt en koppelt deze aan een startvraag.

Stap 2 Verbinden dmv kanovraag
Bij deze stap gaat het om het delen van de meegekregen waarden en moraal rondom het thema. Het bedenken van de kanovraag is een taak voor de gespreksleider.

Stap 3 Van wal met de herijkte startvraag
Terugblik op de startvraag, eventueel bijstellen.

Stap 4 Delen van verhalen
In deze fase is het belangrijk dat mensen met elkaar in gesprek gaan zonder er een debat van te maken. Het gaat over het delen van verhalen en inzichten; het begrijpen van de ander.

Stap 5 Oogsten en afronden.
Benoemen van opgedane wijsheden en inzichten.

Kosten

Kosten: € 10 met U-pas, voor studenten, mensen met een kleine beurs. € 50 voor vrijwilligers. € 150 voor organisaties. Wil je op een andere manier betalen? Stuur een mail naar info@utrechtindialoog.nl.

Meer

Ubuntudossier (Filosofie Magazine)
Elkaars wijsheid ontdekken (in het Ubuntuhuis)
Het Ubuntugesprek (Mijnie Oosterom)
Ubuntu-waarden

Gegevens

Datum:
zo 8 december 2019
Tijd:
14:00 - 17:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , ,

Locatie

Grytte Maliebaan45
Maliebaan 45
Utrecht, 3581CD
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie

Reacties zijn gesloten.