Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Toekomst voor iedereen?

vr 14 december 2018, 13:00 - 16:30

Op vrijdag 14 december van 13.00-16.30 uur organiseren we een workshop rond de vraag “Is er een toekomst voor iedereen in Utrecht?” We doen dat in een dialoog die anders is dan anders, in een gesprek op voeten, een dialoogvorm uit de Deep Democracy waarbij je lopend door een lege ruimte met elkaar in gesprek gaat en tot een gezamenlijk besluit komt waarin iedereen zich kan vinden. 

De workshop vindt plaats op vrijdag 14 december van 13.00-16.00 uur op de Alchemist, Kon. Wilhelminalaan 8, 3527 LD Utrecht. Iedereen is welkom!  Je kunt je aanmelden via de rode knop.

Iedere stem wordt gehoord

In dialoog worden alle meningen en gevoelens gehoord, onderzocht en meegenomen. We nodigen alle, juist ook afwijkende stemmen, geluiden en zienswijzen uitdrukkelijk uit om zich te laten horen, zijn/haar voeten te laten spreken. Doel van een gesprek op voeten is om tot besluiten te komen, waarin ieders wijsheid wordt meegenomen, verschillen en diversiteit binnen groep recht wordt gedaan om tot een beter, sterker besluit te komen waar iedereen achter staat. Meningsverschillen en conflicten worden op respectvolle en constructieve wijze met elkaar onderzocht. De hele potentie en alle wijsheid in een groep wordt benut.

Toekomst voor iedereen?

In deze workshop onderzoeken we tegenstellingen, spanningen, verschillen en conflicten in de groep. Hoe gaan en blijven we in dialoog op momenten dat het echt moeilijk wordt? Als er boosheid, teleurstelling,  conflict, vooroordelen en ongelijkwaardigheid leeft? Als mensen ten strijde trekken tegen of voor de figuur van zwarte piet, erkenning vragen van schuld voor een slavernijverleden, tegen of voor het sluiten van grenzen? Hoe sluiten we echt iedereen in, bieden we iedereen een toekomst, betrekken we Utrechters die anders denken en doen?

Verschillende dialoogvormen

De dialoog kent verschillende verschijningsvormen en variaties. Socrates beoefende de dialoog op de markt om mensen aan het denken te zetten. In Afrikaanse tradities wordt rond het kampvuur gepraat met een talking stick die van hand tot hand gaat. De Dialoogsteden maken vooral gebruik van de waarderende dialoog die is gebaseerd op de Appreciative Inquiry. In waarderend onderzoek van ervaringen en verschillende gezichtspunten wordt een basis gelegd voor meer onderling begrip en praktische verandering. Utrecht in Dialoog verkent de kracht van andere werkvormen in relatie tot specifiek doelen en vraagstukken. Een gesprek op voeten, een werkvorm uit de Deep Democracy kan helpen om tot een kracht besluit te komen dat door iedereen gedragen wordt. In een Ubuntu-gesprek staan we uitgebreider stil bij “de kano”, het nest waar we uit komen, wat we mee hebben gekregen.

Han Verhoeven

De workshop van 14 december wordt verzorgd door Han Verhoeven. Zij heeft 25 jaar ervaring in organisatieontwikkeling, netwerk versterking en dialoog. Ze specialiseerde zich in hoe mensen en organisaties leren en hoe je verandering kunt begeleiden als facilitator. De laatste jaren ondersteunt zij organisaties bij de vraag: Hoe navigeer je in de huidige complexe werkelijkheid? Han is actief in het landelijk dialoogcentrum, ervaren dialoogbegleider, partner bij www.perspectivity.org, IAF gecertificeerd facilitator (CPF) en assessor, Deep Democracy practitioner en gediplomeerd coach. Vragen en luisteren met open hart en geest is de kern van haar stijl van werken. Een combinatie van gestructureerde analyse en creativiteit maken haar bijeenkomsten en trainingen praktisch, vol met inzichten en een plezier om aan deel te nemen.

Kosten

Kosten: 150 euro voor organisaties, 50 euro voor vrijwilligers, 10 Euro met U-pas, voor studenten, mensen met een kleine beurs.

Meer

Wat is een dialoog?

 

Gegevens

Datum:
vr 14 december 2018
Tijd:
13:00 - 16:30

Locatie

De Alchemist
Europalaan 2
Utrecht, 3526 KS Nederland
+ Google Maps