Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Potluck Dialoog: Eten met de Ander

vr 1 november 2019, 18:00 - 20:00

|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

One event on vr 1 november 2019 at 12:30

One event on vr 1 november 2019 at 18:00

Gratis

Een potluck is een gezamenlijke maaltijd waarbij elke deelnemer of groep deelnemers eten meebrengt (vaak zelf bereid) en dat deelt met alle andere aanwezige gasten. Het idee is dat men met minimale kosten toch een zeer gevarieerde maaltijd heeft, waarbij het “luck”-element speelt. Neem mee wat je wilt delen, iets lekkers, je muziekinstrument, iets anders waar je iets over wilt vertellen, maar in ieder geval jezelf. Ook je buren, collega’s en familieleden zijn van harte welkom!

Deze dialoog is onderdeel van het Dialoogfeest Ontdek de Ander waarmee we de Week van de Dialoog 2019 starten.

Voedsel en emoties

Hoe maak jij keuzes rond voedsel? Zijn het gewoontes uit jouw jeugd, godsdienstige regels, heb je er weinig tijd voor of  vind je het belangrijk om gezonde keuzes te maken? Hoe gebruik je eten om gevoelens te uiten of met jouw gevoelens om te gaan? Hoe zit het met vieren, belonen, troost, sociale druk en stress? Dit gaan we met elkaar verkennen. Zijn er dingen die je wilt veranderen aan jouw eetpatroon of aan het eten met elkaar? Wat is jouw ideaal hierin en hoe kun je dit ideaalbeeld een stukje dichter bij brengen?

Voedsel maakt emoties los. Vanaf het prilste begin van je leven, wanneer je als baby aan een borst of fles zuigt, betekent het meer dan alleen maar voeding. Voedsel wordt geassocieerd met liefde, vriendschap, vieren, troost en beloning. Je maakt een verjaardagstaart als iemand jarig is en kookt een bijzondere maaltijd om het Suikerfeest te vieren. Voedsel is ook cultureel bepaald. Elke groep heeft eigen opvattingen over wat ‘goed’ en ‘slecht’ eten is, welke gerechten bij feestdagen horen, en over regels en taboes.

Voedsel en met elkaar eten kan ook stress geven. Een peuter wil zijn groente niet en een puber weigert te ontbijten. De sociale druk kan groot zijn om toch dat gebakje te eten op een verjaardag terwijl je wilt afvallen. Je raakt in de stress omdat je een perfecte maaltijd wilt koken als er vrienden komen eten. En dan is er dat ene familielid dat altijd de sfeer aan tafel verpest.

Gegevens

Datum:
vr 1 november 2019
Tijd:
18:00 - 20:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Locatie

Krachtstation Kanaleneiland
Amerikalaan 199
Utrecht, Utrecht 3526 VD Nederland
+ Google Maps