Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Op weg naar een nieuwe economie

do 4 maart 2021, 19:30 - 21:30

Een verdiepend gesprek via zoom over een uitnodigende weg naar een nieuwe, eerlijke, duurzame en inclusieve economie die zich inzet voor de samenleving, in de geest van Franciscus van Assisi. Duurzaamheid en klimaatcrisis vallen niet los te zien van economie. Met het oog op de parlementsverkiezingen gaan wij hierover met elkaar in gesprek. Hoe kan zo’n nieuwe economie eruit zien, hoe gaan we die realiseren en wat vraagt dit van ons? Sluit je aan, deel je verhalen en dromen en luister naar die van anderen. Oud, nieuw, jong, arm, rijk, iedereen is van harte welkom! Je kunt je aanmelden via de rode knop.

Franciscus stelde zijn leven in dienst van de samenleving, met name de meest kwetsbaren daarbinnen. Hij handelde met liefde voor mensen en natuur en was oprichter van de Franciscaner Kloosterorde. Op initiatief van Paus Franciscus hebben jonge economen, ondernemers en changemakers uit de hele wereld De Economie van Franciscus opgesteld voor economen, ondernemers, werkers, beleidsmakers, burgers en politiek in de hele wereld.

Programma

19:00: Hulp en uitleg bij het gebruik van Zoom (als je dit nodig hebt)
19.30: Welkom & introductie met Mirjam Ateş-Snijdewind, voorzitter Religies voor Vrede Nederland
19:45: Dialoog in themagroepen van ca. 6 personen (break out rooms)
21.15: Inzichten met elkaar delen
21.30: Afsluiting met Julia van Wel

Op weg naar een nieuwe economie

In de hele wereld werken studenten, maatschappelijk bewuste ondernemers en academici aan een nieuwe meer inclusieve economie. Aan het afremmen van de economische wedloop, duurzame productie, beheer van gemeenschapsgoed, zorg voor armen, waardig werk, sluiting van belastingparadijzen, hervorming van financiële instellingen, hoogwaardig onderwijs, gelijke kansen en vrede. Laat je inspireren door de Economie van Franciscus, de documentaires Normal is over, Tegenlicht uitzending Goed geld verdienen, podcasterie de tussenruimte, het ministerie van de nieuwe economie en Mariska van Doorn: Verduurzaming vraagt verinnerlijken en doe mee.

Themagroepen

We gaan in groepen uiteen rond verschillende thema’s. Geef bij aanmelding via de rode knop onder “wensen” aan over welk thema je in gesprek wilt:

  1. Duurzaamheid en klimaat (1. Rust creëren en een stap op de plaats voor wat betreft economische groei. 2. Duurzame productie (en consumptie), dankzij moderne technologieën. 3. Verantwoord omgaan met natuurlijke hulpbronnen en met de aarde.)
  2. Armoede en eerlijke verdeling van natuurlijke bronnen (4. Geen economische ideologieën ter rechtvaardiging van de ongelijkheid in de wereld. 5. Komen tot een waardige en rechtvaardige arbeidsverdeling, en tot een sociaal beleid, overeenkomstig de mensenrechten.)
  3. Financieel beleid (6. Afschaffen van belastingtechnische voordelen voor grote bedrijven en miljonairs. 7. Oprichting nieuwe financiële instellingen en omvorming van bestaande wereldwijde instellingen, door middel van op duurzaamheid gerichte belastingheffingen.)
  4. Maatschappelijk verantwoord ondernemen (8. Instellen van een ethische commissie binnen banken en bedrijven, met het oog op milieu en sociale gerechtigheid. 9. Introductie van prijzen voor bedrijven voor innovatie op het gebied van duurzaamheid in de breedste zin van het woord.)
  5. Gelijke kansen op onderwijs en werk (10. Landen, bedrijven en internationale instellingen zorgen voor goed onderwijs voor alle meisjes en jongens in de wereld. 11. Bedrijven en overheden zorgen voor gelijke kansen op werk (en inkomen) voor vrouwen.)
  6. Vrede, geweldloze communicatie en verinnerlijking binnen onderwijs en opvoeding (12. Afbouw van de (kern)wapenindustrie en voldoende middelen naar onderwijs en zorg, en het stimuleren van vredesonderwijs, opdat oorlogen worden uitgebannen.)

Lees hier meer over de economie van Franciscus  (Engelstalig) >>>

Wat is een dialoog?

Een dialoog is een open gesprek over ervaringen, dromen en mogelijkheden. In een dialoog ga je werkelijk met elkaar in gesprek en ontmoet je mensen die je niet vanzelf tegenkomt. Iedereen komt aan bod en wordt gehoord. Écht luisteren ligt aan de basis hiervan. Een dialoog draagt bij aan onderling begrip, verbondenheid en inzicht.

Sinds de coronacrisis gaan we online in gesprek zodat iedereen op veilige afstand mee kan doen. Voor de online gesprekken maken we gebruik van Zoom. Je kunt je aanmelden voor een dialoog via de rode knop bovenaan de pagina. Je ontvangt dan een mail met een inloglink en wachtwoord waarmee je toegang krijgt tot de Zoom-ruimte waar de dialoog plaatsvindt.

Lees hier meer over het gebruik van Zoom >>>

Lees hier meer over wat een dialoog is >>>

Gegevens

Datum:
do 4 maart 2021
Tijd:
19:30 - 21:30
Evenement Categorie:

Locatie

Zoom
Utrecht, Nederland

Reacties zijn gesloten.