Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Masterclass Gemeenschapskracht in de praktijk

vr 1 oktober 2021, 14:00 - 17:00

In deze Interactieve Masterclass Gemeenschapskracht in de praktijk maak je kennis met de principes van gemeenschapskracht en de methodiek van met elkaar waarderend onderzoeken en leren van elkaars praktijkervaringen. Bewoners(organisaties) en professionals verdiepen met elkaar welke vragen en principes aandacht vragen in praktijken van deelnemers. Je ervaart hoe de waarderende aanpak vanuit verschillende perspectieven werkt voor je eigen praktijkvraagstuk. We gaan aan de slag met gedeelde ambities/idealen voor onze wijk/buurt, met het verder brengen, zaaien, groei, bloei, onderzoeken en oogsten van gemeenschapskracht.

Programma

14:00 Welkom en kennismaking
14:30 Gemeenschapskracht in de praktijk
14:45 Inventariseren Vraagstukken/Principes die aandacht verdienen
15:15 Aan de slag: ontwerpen, voorbereiden, vormgeven (in groepen)
16:15 Opbrengsten en inzichten oogsten, delen
16:30 Afronding, vervolg en informeel napraten
17:00 Afsluiting

Voor wie?

De training is bedoeld voor bewoners(initiatieven) die in eigen wijk/buurt/dorp actief zijn, sterke gemeenschappen bouwen, verschil willen maken, het samenspel in de wijk op gelijkwaardige basis vorm willen geven. Maliebaan 45Je maakt kennis met de werkende principes van gemeenschapskracht, past deze toe op je eigen praktijk. We gebruiken de kracht van de waarderende dialoog, leren van praktijkervaringen, collectieve wijsheid en verschillende vormen van (ervarings)kennis. We onderzoeken wat werkt, laten ons verrassen door andere perspectieven, maken gebruik van de veranderkracht van idealen, en leren al doende door experimenteren.

Praktisch

De masterclass wordt verzorgd door Sharona Ceha, Wilma de Buck en Harry Troelstra in samenwerking met De EllaVogelaarAcademie voor Gemeenschapskracht. De masterclass is onderdeel van de Leergang Wijkdialoog. De masterclass kost 150 euro voor organisaties, 50 euro voor vrijwilligers, bewonersinitiatieven en dialoogsteden, 10 Euro met U-pas en voor studenten. Als dit een drempel is kun je ook een tegenprestatie leveren.

Sterke gemeenschappen bouwen

Op verschillende steden, wijken, buurten en dorpen bouwen mensen sterke gemeenschappen met zorg voor elkaar, meer zeggenschap en eigenaarschap van wijkbewoners. In buurthuizen, dagopvang, voedseltuinen, praktisch hulp, ontmoeting, zorg, werken, leren, wijkinformatie, zingeving en meer.

In Utrecht bouwen we al lerend met elkaar sterke gemeenschappen in wijkdialogen met verschillende doelen en op verschillende niveau’s. Lees hoe wijkdialogen in Noordoost, Oost, Lunetten en Leidsche Rijn vorm, inhoud en impact krijgen in het verslag wijkdialogen in beweging.

Zaaien, oogsten en verder brengen

Wijkdialogen zijn open gesprekken op gelijkwaardige basis tussen inwoners, mensen die de buurt, het dorp, de wijk kennen, mensen verbinden, naar elkaar omzien en elkaar verder helpen. Het gaat vaak om een serie bijeenkomsten waarin bewoners reflecteren op ervaringen goede voorbeelden en idealen, positieve energie vrijkomt voor concrete stappen om sterke buurten, dorpen, gemeenschappen te bouwen. Met als doel de kracht van gemeenschappen zichtbaar te maken,  positieve energie van bewoners de ruimte te geven, al doende te werken aan eigenaarschap, zaaien, oogsten en verder brengen van het samenspel met systeempartijen om echt tot verbetering te komen. Meer informatie over hoe dit werkt vind je in de brochure Gemeenschapskracht, de werkende principes voor gemeenschapskracht en het verslag van een kennismakingsworkshop wijkdialoog. 

Meer

Wijkdialogen in beweging
Kennismaken met de Wijkdialoog
Samen recht doen aan gemeenschapskracht
Waarderende dialoogmethodiek
Leergang Wijkdialoog gemeenschapskracht
Dialoogtafel organiseren
Dialoogtafel begeleiden

Gegevens

Datum:
vr 1 oktober 2021
Tijd:
14:00 - 17:00
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
,

Locatie

De Alchemist
Europalaan 2
Utrecht, 3526 KS Nederland

Reacties zijn gesloten.