Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

De kunst van waarderend vragen

vr 26 oktober 2018, 13:00 - 17:00

|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

One event on vr 26 oktober 2018 at 13:00

One event on di 26 november 2019 at 19:00

One event on di 24 november 2020 at 13:00

€150

vragen en luisterenWat is voor jou belangrijk? Waar ben je trots op? Hoe heb je dat voor elkaar gekregen? En, hoe was het toen dat lukte? Het stellen van waarderende vragen is de basis voor het begeleiden van een dialoog. We focussen op wat lukt, goed gaat, wat je wel wilt en waar je meer van wilt. Bij iedere fase passen andere vragen.

In deze training werken we een thema uit in waarderende kernvragen per fase, onderzoeken we het effect van verschillende soorten vragen en oefenen we hiermee. En we staan we stil bij lastige situaties. Hoe kom je tot dialoog bij vaste overtuigingen, tegenstellingen, confrontaties en conflicten. Welke interventies en kernvragen passen bij welke situatie en fase?

De workshop is bedoeld voor dialoogbegeleiders die de basistraining minstens 1 keer hebben gevolgd en al vaker dialogen hebben begeleid.

De waarderende dialoog

De dialoogmethodiek van Nederland in Dialoog is gebaseerd op de methode van waarderend onderzoek (Appreciative Inquiry). Je onderzoekt wat wél lukt, wat wél goed is gegaan, wat je kunt, wilt. Een waarderend gesprek gaat over wat je wél wil, en wat voor jou echt belangrijk is. Het delen van verschillende perspectieven en ervaringen biedt inzicht en inspireert om hiermee aan de slag te gaan.

Het is niet altijd eenvoudig om een dialoog op een waarderende manier te voeren, open en nieuwsgierig naar ervaringen en gebeurtenissen te luisteren en kijken, je eigen oordelen uit te stellen, een omslagpunt te vinden. We zijn gewend te focussen op problemen, daaraan te “werken”, aandacht te geven aan de dingen die beter kunnen. In deze workshop leer je wat je kunt doen en welke vragen helpen om openheid en ruimte te creëren, aan te zetten tot denken, een omslagpunt te vinden, beweging te brengen, vaste overtuigingen te verkennen, om ruimte te creëren en energie vrij te maken?

Wat werkt

Utrecht in DialoogIn het begeleiden van een dialoog focus je op wat werkt, kansen en mogelijkheden, daar waar deelnemers goed in zijn, meer van willen, de veranderpotentie. We zoeken succesfactoren in persoonlijke verhalen en stimuleren dromen? Wat als dit vaker lukt, wat is dan anders, mogelijk en wat doe je dan? Welke concrete eerste stap kan jij zetten om dit te realiseren in de toekomst? Het stellen van de juiste vragen kan hierbij helpen. Bij iedere fase van de dialoog past een ander type vragen. Bij het onderzoeken van ervaringen nodigen we deelnemers uit om concrete alledaagse ervaringen beeldend en precies te beschrijven. We vragen de gebeurtenis feitelijk en chronologisch te beschrijven: “En wat gebeurde er toen?” In de droomfase nodigen we deelnemers uit hun ideaal beeldend en zintuiglijk te beschrijven: “Waar ben je, wat zie je, hoor je?”. Maar wat werkt in lastige situaties?

Waarderend leren

De training is opgezet volgens de principes van waarderend leren (Appreciative Inquiry, kortweg AI). We leren met en van elkaar door ervaren, oefenen en reflectie. We oefenen met verschillende soorten vragen. We verkennen mogelijkheden om om te gaan met lastige situaties. Je wordt je bewust van jouw manier van dialoog begeleiden, vragen stellen. Je verkent en verruimt je mogelijkheden om de juiste vragen te stellen op het juiste moment, een dialoog op een inspirerende manier te begeleiden en om te gaan met lastige situaties. Je leert een thema uitwerken in kernvragen per fase.

Kosten

  • 150 euro voor organisaties 
  • 50 euro voor andere dialoogsteden
  • 10 euro met U-pas, voor studenten en vrijwilligers van Utrecht in Dialoog
  • Gratis voor kernvrijwilligers van Utrecht in Dialoog
Twijfel je over binnen welke groep je valt of wil je op een andere manier betalen, een tegenprestatie leveren? Mail naar info@utrechtindialoog.nl.

Gegevens

Datum:
vr 26 oktober 2018
Tijd:
13:00 - 17:00
Kosten:
€150
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,

Locatie

Grytte Maliebaan45
Maliebaan 45
Utrecht, 3581CD
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie

Reacties zijn gesloten.