Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Mensenrechten, dichtbij en verder

do 19 maart 2020, 19:00 - 21:30

Waar denk jij aan als het om mensenrechten gaat? Welk mensenrecht is voor jou actueel? Vertrouw jij op de rechtstaat? Ervaar je vrijheid, gelijkheid en bescherming of niet? En wat doe je dan? Iedereen is van harte welkom! Neem vooral ook stadgenoten met andere ervaringen en achtergronden mee. 

Op 19 maart organiseren we met Shelter City een dialoog over Mensenrechten? We starten met het verhaal van David Gomez, mensenrechtenactivist in Venezuela en gaan in gesprek over wat een ieder bezig houdt als het gaat om mensenrechten? Hoe ga jij om met mensenrechten en onrecht, dichtbij en verder? Wanneer kom je in beweging, hoe doe je dat en wat brengt dat? Meld je aan via de rode knop!

Programma

19:00 Welkom met koffie en thee
19:15 David Gomez over mensenrechten, academische vrijheid en zijn werk als mensenrechtenactivist
19:30 Aan tafels van 6-8 personen in gesprek
21:00 Opbrengsten met elkaar delen
21:30 Afsluiting

Mensenrechten, dichtbij en verder

Na de tweede wereldoorlog is de VN opgericht om mensenrechten wereldwijd te beschermen. In Nederland zijn die verankerd in de grondwet. De VN heeft mensenrechten in 2015 gekoppeld aan Doelen voor Duurzame ontwikkeling.

  • Recht op gelijke behandeling ongeacht sexe, kleur, geloof, etniciteit, leeftijd, voorkeur etc.
  • Recht op vrijheid van slavernij, geloof, meningsuiting, vereniging, onderzoek, eigen taal en cultuur, op vluchten en asiel.
  • Recht op participatie/meedoen in werk en onderwijs, in de samenleving.
  • Recht op bescherming van kinderen, vrouwen, kwetsbare groepen, minderheden, volk. Op Gezondheid en sociale voorzieningen.

Verhalen delen en doen

Wanneer ervaar jij dat mensenrechten dichtbij en verder gerespecteerd worden? En hoe ga jij om onrecht dat je tegenkomt, dichtbij of verder weg? Kijk/ga je weg, de confrontatie aan, zoek je een schuilplaats, kom je in actie, ga je in gesprek of doe je iets anders? Wat maakt dit mogelijk? Wil je je eigen verhaal delen? Ben je nieuwsgierig naar naar het verhaal van David en en mensen met andere ervaringen, wensen en verlangens hebben?  Je bent van harte welkom! Jong, oud en nieuw, iedereen is welkom!

Mensenrechten in Venezuela 

David Gómez is directeur van de NGO ‘Aula Abierta’ en coördinator van de mensenrechtencommissie van de Universiteit van Zulia (Venezuela).  Als mensenrechtenverdediger focust hij op academische vrijheid en kwaliteit van onderwijs. Hoewel academische vrijheid en universitaire autonomie wettelijk en grondwettelijk worden erkend, ondermijnt het overheidsbeleid de rechten. Studentenprotesten worden met geweld onderdrukt en docenten en studenten worden willekeurig vastgehouden, fysiek aangevallen en psychologisch onder druk gezet door middel van ondervragingen over hun politieke opvattingen en hun vermeende “plannen om de regering te destabiliseren”. De democratie is verzwakt, economische en sociale omstandigheden worden slechter, de academische vrijheid en autonomie van universiteiten wordt steeds meer bedreigd.

David Gómez is drie maanden in Utrecht voor het Shelter City programma, om uit te rusten, mee te doen aan trainingen en contacten op doen. Peace Brigades International (PBI) voert het project Shelter City in Utrecht uit, werkt aan geweldloze conflictoplossing door vrijwilligers op te leiden en in te zetten als beschermers van mensenrechtenverdedigers.  

Wat is een dialoog?

Tijdens een dialoog delen we onze ervaringen, wat we doen, onze zorgen en wensen in een open en verdiepend gesprek. Aan het eind van de avond ga je naar huis met nieuwe inzichten en mooie verhalen van mensen uit je buurt. Wat betekenen mensenrechten voor jou? Wanneer worden ze gerespecteerd? En wat doe je als dat niet zo is?  Hoe ziet je ideale toekomst eruit? En wat kun je zelf doen om bij te dragen aan respect voor mensenrechten?

Lees meer over wat een dialoog is >>>

Gegevens

Datum:
do 19 maart 2020
Tijd:
19:00 - 21:30
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , ,

Locatie

Griftsteede
Van Swindenstraat 129
Utrecht, 3514XR Nederland
+ Google Maps
Website:
http://www.werkenaandetoekomst.nl/jong-en-oud/