
- Dit evenement is voorbij.
Gezonde Wijkdialogen, elkaar inspireren
di 8 juni 2021, 19:30 - 21:30
Een workshop om elkaar te inspireren, te delen wat we hebben geleerd in/over gezonde wijkdialogen in Lunetten, Oost, NoordOost, Leidsche Rijn en elders. Hoe deze bijdragen aan gemeenschapskracht & gezondheid, persoonlijk, in relatie met anderen, aan een gezond samenspel en gezond leefklimaat dichtbij huis. Om met elkaar verder te komen!
Lees het verslag van deze workshop >>>
Programma
19:15 Ontvangst en welkom in zoom, Francisca Frenks
19:30 Kennismaken, met elkaar en wijk/buurtdialogen,
19:45 Buurtaanpak Erbij Horen voor sterke inclusieve gemeenschappen, Wilma de Buck
20:00 Ervaringen en opbrengsten wijkdialogen delen:
-
- Gemeenschapskracht in Lunetten, organisch groeien, Martin van Lijf
- Buurtdialogen Leidsche Rijn, samen eten, Lambert van Elk
- Noordoostdialogen met de Wijkwijzer, Hans van Dijk
- Buurtgezondheid Utrecht Oost, samen vernieuwen, Anja van der Aa
20:30 Ideeën pitchen/inventariseren en vooruitblikken:
- Ontmoet & Wandel met gezonde energie
- Gezonde zomerse ontmoetingen
- Jullie ideeën!
20:45 Ideeën verkennen, samen aan de slag (breakoutrooms).
21:15 Oogsten & afronding
21:30 Afsluiting
Gezonde Wijkdialogen
In deze workshop leren en werken wijken/buurten samen aan gemeenschapskracht, delen en verdiepen we kennis en ervaring die in de focuswijken en elders in en buiten Utrecht is opgebouwd. Je verdiep je kennis over de kracht van dialoog voor gemeenschapsvorming, werken met positieve energie. We staan stil bij verschillende praktijkervaringen, wat werkt en nodig is om gemeenschappen te versterken. We ontdekken waar energie zit en wat positieve aandacht verdient en maken plannen voor een vervolg in wijken en buurten en in de week van Ontmoeting & Verbinding.
Neem je eigen ervaringen en wijsheid mee en laat je inspireren door anderen, Verhalen van de straat, Vaccinatiedialogen, Serie Super Solo (Alleen is oké) , Gezonde Zoomdialogen, inclusieserie: gehoord en gezien worden, de serie Ontdek moeder aarde, Rond Sexualiteit, Dialogen in Hof ’t Spoor, Bij de Buren, in Lunetten, in Oost over een Buurtacademie, Wijkleerhuis, Buurtgezichten, Gezonde gesprekken, Buurtkaarten…
Voor wie?
Werk je als actieve bewoner, ervaringsdeskundige, meedenker en doener, vrijwilliger en/of werker graag met positieve energie en talent dichtbij in de buurt? Ken je de kracht van de waarderende dialoog in verbinding en verandering of ben je hier nieuwsgierig naar? Wil je bijdragen aan een sterke gemeenschap in jouw buurt/wijk of elders? Je bent van harte welkom!
Wil je meer weten over wijkdialogen? Bekijk de Leergang Wijkdialoog en lees het verslag van een kennismakingsworkshop.
Kosten
De training kost 150 euro voor organisaties, 50 euro voor vrijwilligers, bewonersinitiatieven en dialoogsteden, 10 Euro met U-pas en voor studenten.
Sterke gemeenschappen bouwen
In de Buurtaanpak Erbij Horen werken we met wijk- en buurtdialogen aan sterke gemeenschappen in Leidsche Rijn, Lunetten/Zuid, Noordoost en Oost die bescherming bieden bij tegenslag, verlies, isolement, polarisatie en eenzaamheid. Dat doen we in de vorm van dialoogseries voor ontmoeting, contact, onderlinge hulp, burenhulp, zorg voor elkaar, mantelzorg, samen werken en leren, zingeving en meer. Om het vliegwiel van gemeenschapskracht in beweging te brengen als motor voor transformatie. En om het samenspel tussen bewoners, professionals en gemeente te verbeteren. Door ideeën die in de wijk leven in dialoog met elkaar uit te werken.
Lees meer over sterke inclusieve gemeenschappen bouwen, de werkende principes van gemeenschapskracht, wat dialogen brengen en waarover we praten.
Wat is een wijkdialoog?
Een wijkdialoog is een serie dialoogbijeenkomsten in een wijk of buurt waarin een groep bewoners ervaringen en idealen deelt, met en van elkaar leert en vervolgstappen zet om sterke buurten, dorpen, gemeenschappen te bouwen. Dat doen we vaak vanuit vertrouwde neutrale ontmoetingsplekken in de wijk: een buurtcentrum, cultuurcentrum, sportcentrum, bibliotheek, gezondheidscentrum, jongerencentrum, park of tuin. Of we maken een toer, een zwaankleefaan ontdekkingstocht langs verschillende ontmoetingsplekken in de wijk.
Een wijkdialoog is een open gesprek op gelijkwaardige basis tussen mensen die de buurt, wijk, mensen kennen, verbinden, naar elkaar omzien en elkaar verder helpen. Wijkgenoten delen ervaringen, verhalen en idealen, zien en horen verschillende perspectieven, ontdekken en leren wat wel werkt, gaan hiermee aan de slag en vormen een gemeenschap.
Lees meer over wat een dialoog is en het organiseren van een dialoogbijeenkomst.