Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

De ziel en toekomst van Europa

zo 9 mei 2021, 16:00 - 18:00

Op 9 mei, de dag van Europa staan we met elkaar stil bij de ziel en toekomst van Europa. Welke verhalen kennen we, welke waarden delen we, wat betekent Europa nu en met welk Europa willen we verder? In een online dialoog delen verschillende generaties welke waarden ons aanspreken, onze ervaringen en dromen en hoe we die dichterbij kunnen brengen. Iedereen is van harte welkom! Je kunt je aanmelden via de rode knop. Ook Engelstaligen zijn van harte welkom!

Programma

16:00 Welkom met een introductie van AEGEE op het thema
16:15 Online dialoog in groepen van 6 personen
17:45 Centraal oogsten bevindingen van de verschillende dialogen
18:00 Afsluiting

Heb je behoefte aan uitleg over het gebruik van Zoom? We verwelkomen je graag een half uur voor aanvang in de Zoom-ruimte.

De ziel en toekomst van Europa

Europa ging in 1950 van start met de Schumanverklaring voor Vrede in Europa.

Robert Schuman: “De Europese samenwerking en integratie mag geen en kan geen economische en technische onderneming worden: het heeft een ziel nodig, de kennis van zijn historische wortels en van zijn verantwoordelijkheden, in het heden en in de toekomst, en een politieke wil die datzelfde menselijke ideaal dient”.

Jacques Delors: “Europe needs a heart  and a soul”. “If in the next ten years we haven’t managed to give a soul to Europe, to give it spirituality and meaning, the game will be up”. 

Hoe staat het nu met die ziel, de bezieling en de politieke wil voor Europese samenwerking? Waarin proeven we die ziel en welke waarden delen we? Is de mythe van Europa, de jonge prinses verworden tot een project van bureaucraten, ver weg van gewone burgers? Hoe kan Europa ons opnieuw inspireren en verleiden? Wat maakt het voor jou de moeite waard om je in te zetten voor Europa? Wat kunnen we zelf en samen doen we om een bezield Europa dichterbij te brengen?

In een onlinedialoog delen we onze verhalen, onze persoonlijke ervaringen, idealen voor de toekomst en de stappen die we zelf en samen kunnen zetten om die toekomst dichterbij te brengen. Zie jij het Europa van jouw dromen al ergens verschijnen? Welke goede voorbeelden ken je en wat maakt die mogelijk? Sluit je aan en deel je verhaal!

Meer Europa

Wat is een online dialoog?

  • Een dialoog is een open gesprek over ervaringen, dromen en mogelijkheden dat bijdraagt tot onderling begrip, verbondenheid en inzicht. Ontmoeting vanuit wezenlijke nieuwsgierigheid staat voorop. Iedereen komt aan bod en wordt gehoord. Je onderzoekt met elkaar wat werkt en waar het om draait. Je spreekt voor jezelf, denkt niet voor een ander en geeft geen advies. In dialoog zie je andere betekenissen en kom je tot nieuwe inzichten. Luisteren met aandacht en onderzoeken van eigen oordelen en andere zienswijzen zijn essentieel. Deze manier van het voeren van een gesprek vindt plaats in kleine groepen met een getraind dialoogbegeleider. Lees hier meer over wat een dialoog is >>>
  • Je kunt je aanmelden voor deze dialoog via de rode knop en ontvangt dan een mail met een inloglink en wachtwoord waarmee je toegang krijgt tot de ruimte op internet waar het evenement plaatsvindt. Voor de online gesprekken maken we gebruik van Zoom. Heb je hulp nodig bij het online komen met Zoom? Geef dit aan op het inschrijfformulier en kom een half uurtje eerder. Lees hier meer over het gebruik van Zoom >>>

Gegevens

Datum:
zo 9 mei 2021
Tijd:
16:00 - 18:00
Evenement Categorie:

Locatie

Zoom
Utrecht, Nederland

Reacties zijn gesloten.