Laden Evenementen

« Alle Evenementen

100 Jaar Kiesrecht/100 Years Suffrage

vr 27 september 2019, 13:00 - 16:00

Op vrijdagmiddag 27 september van 13 tot 16 uur sluiten we de viering van 100 jaar kiesrecht feestelijk af met een bijeenkomst in het Stadhuis. Iedereen is van harte welkom! Je kunt je aanmelden via de rode knop.

Burgemeester Jan van Zanen onthult een herdenkingssteen op de stadhuisbrug. Marjet Douze,  initiatiefnemer van de herdenkingssteen vertelt het verhaal achter de steen en het ontwerp van Britt Nelemans. Met gemeenteraadsleden en andere Utrechters kijken we terug op de viering van 100 jaar kiesrecht en vooruit. In wat voor stad willen we leven? Aan tafels delen we ervaringen, onze dromen voor de stad en wat we gaan doen om die dichterbij te brengen. Er zijn ook tafels voor Engelstaligen en alleen voor vrouwen. 

Programma

13:00: Onthulling gevelsteen.
Door burgemeester Jan Van Zanen en Marjet Douze, initiatiefnemer herdenkingssteen.

13:15 Welkom en inspiratie
Utrechters, raadsleden, Marjet Douze en Wilma de Buck

13:30 Aan tafels in gesprek 
Gemeenteraadsleden en Utrechters gaan met een gespreksbegeleider aan tafel in gesprek over het verleden en de toekomst van de stad. We delen onze ervaringen, dromen en wat we gaan doen om onze droomstad van en voor iedereen te realiseren. Er zijn ook tafels in het Engels en voor vrouwen.

15:30 Afronding en napraten

100 jaar Kiesrecht in Utrecht

Om 100 jaar algemeen kiesrecht voor vrouwen en mannen te vieren zijn dit jaar verschillende activiteiten in Utrecht  georganiseerd. Een Tentoonstelling in het Stadskantoor, de Tentoonstelling MOED in het Centraal museum, een Historisch cafe, een serie Kiesrechtdialogen en meer. Een impressie hiervan vind je op 27 september in het Stadhuis.

Op 27 september 1919 werd het overwinningsfeest gevierd in het Concertgebouw Amsterdam nadat het wetsvoorstel van Aletta Jacobs was aangenomen waarmee ook Vrouwen kiesrecht kregen. 100 jaar later sluiten we de viering van 100 jaar (Vrouwen)Kiesrecht in Utrecht af met een herdenkingssteen en een gesprek met gemeenteraadsleden en Utrechters over de toekomst van de stad. We blikken terug, staan stil bij het heden en kijken vooral vooruit? Wat vraagt nu aandacht?  Hoe gaan we om met ons verleden, ons erfgoed, met verschillen in de stad? En welke toekomst willen we? Hoe zien we de toekomst van de stad en hoe gaan we die realiseren?

 

Gegevens

Datum:
vr 27 september 2019
Tijd:
13:00 - 16:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, ,

Locatie

Stadhuis
Stadhuisbrug 1, 3511 JK Utrecht
3511 JK Utrecht, 3513BA Nederland
+ Google Maps
Website:
https://www.bezoek-utrecht.nl/locaties/638110258/stadhuis-1