7 januari: Vrijheid in verbinding

Een jaar na de aanslagen op Charlie Hebdo en een Joodse supermarkt in Parijs organiseren verschillende dialoogsteden op 7 januari een extra dialoogdag met als thema Vrijheid. Utrecht doet mee met als motto Vrijheid in verbinding. Er zijn dialoogtafels in Buurtcentrum Oase en in de Centrale Bibliotheek. De dialoogbijeenkomst in de bibliotheek is tevens de opening van een nieuw dialoogjaar met wethouder Kees Diepenveen, Driss Kaamouchi (Trias Pedagogica), Ronald Hené (Liberaal Joodse Gemeente), 7893322698_d47f21a45d_bTon van Vlimmeren (Bibliotheek Utrecht), Hugo de Haas van Dorsser (Wordbites) en Ali Amghar (Desalniettemin). Je kunt je hier aanmelden.

Een jaar na Charlie Hebdo

Op donderdag 7 januari is het een jaar geleden dat de redactie van Charlie Hebdo en bezoekers van een Joodse supermarkt slachtoffer werden van een vreselijke terreuraanslag. Op 8 januari 2015, een dag na de aanslagen luidden de klokken van de Dom om iedereen op te roepen om op te komen voor het vrije woord. KnipselBurgemeester Van Zanen sprak op het Domplein over vrijheid als universele waarde die ten grondslag ligt aan onze democratie en rechtstaat. “Ook al piept en knarst het soms tussen groepen in onze samenleving, dát idee van vrijheid delen wij.” Na het officiele programma beklimmen verschillende deelnemers het podium om op te roepen tot  ontmoetingen met mensen uit de moslimgemeenschap. Utrecht in Dialoog organiseerde vervolgens verschillende dialogen over “jouw angst is mijn angst”. Utrechters van diverse achtergrond, moslims en niet moslims, gingen met elkaar in gesprek over hun zorgen, wisselden ervaringen uit, luisterden naar elkaars verhalen, deelden angsten en dromen. Op vrijdag 13 november werd Parijs en de rest van de wereld opnieuw opgeschrikt door terreuraanslagen. Utrecht in Dialoog wil de dialoog in 2016 versterken en organiseert in 2016 maandelijks een dialoog over het thema Verbinding in de Bibliotheek op de Stadhuisbrug. Door in kleine groepen ervaringen, ideeën en dromen uit te wisselen, ontstaat verbinding, ruimte voor nieuwe inzichten en het benoemen van persoonlijke actie.

Vrijheid in verbinding

Op 5 mei vieren we traditiegetrouw de vrijheid, de bevrijding van ons land na de tweede wereldoorlog en dat we hier in vrijheid kunnen leven. Op 7 januari gaan we  in dialoog over Vrijheid in verbinding in deze tijd. We delen ervaringen en dromen over vrijheid in verbinding, voor jou en voor anderen? NaamloosZijn we bang om ons uit te spreken, contact te maken met onbekenden en grappen te maken? Zijn we wantrouwend tegenover buren en nieuwkomers? Sluiten we ons af of gaan we in gesprek?  Spreken we ons uit of stellen we grenzen aan het vrije woord? Welk idee van vrijheid delen we, waarmee verbinden we ons? Heten we nieuwkomers welkom of sluiten we grenzen? Wat kunnen we doen om onze dromen dichterbij te brengen?

Inschrijven dialoogtafels

Utrecht in Dialoog brengt op 7 januari verschillende Utrechters bijeen in een betekenisvol gesprek. In samenwerking met de Bibliotheek Utrecht, Artikel 1 Midden Nederland en Stichting Asha organiseren we ’s middags en ’s avonds dialoogtafels van 6 tot 8 personen over Vrijheid in verbinding.
van 14:00 tot 16:00 in Buurtcentrum Oase, Cartesiusweg 11, Utrecht (Uitnodiging)
van 19:30 tot 22:00 uur in de Bibliotheek Stadhuisbrug, Oude Gracht 167 (Uitnodiging)
De dialogen worden begeleid door dialoogbegeleiders van Utrecht in Dialoog. Deelname is gratis. Inschrijven verplicht.

Utrecht in Dialoog

Utrecht in Dialoog is een initiatief van mensen en organisaties in Utrecht die de dialoog een warm hart toedragen en zich hier voor inzetten. Dialoog verbindt, verrijkt en versterkt mensen en organisaties in de Utrechtse samenleving. Utrecht in dialoog organiseert de week van de dialoog en faciliteert ook door het jaar heen dialogen in aansluiting op de actualiteit. Het centrale thema is in 2016 Verbinding. In 2016 worden maandelijks dialoogbijeenkomsten rond dit thema verzorgd in de Centrale Bibliotheek op de Stadhuisbrug. Wil je meedoen of meewerken aan Utrecht in Dialoog? Bekijk de mogelijkheden en mail naar utrechtindialoog@gmail.com.

Meedoen

Aanmelden dialoog 7 januari
Uitnodiging 7 januari Buurtcentrum Oase
Uitnodiging 7 januari Centrale Bibliotheek
Meedoen met Utrecht in Dialoog

Meer over Vrijheid in verbinding

Jouw Vrijheid Mijn vrijheid (NPO januari 2015)
Maryam El Rahmouni over vrijheid
Utrechtse jongeren over vrijheid (muziekvideo)
Dialoog na Parijs nog urgenter
Naamloos

Reageren is niet mogelijk